ECHO

Echo

De echo (termijnecho) is een leuk en spannend onderdeel tijdens de zwangerschap. Wanneer je je bij ons aanmeldt zullen we na het noteren van enkele algemene gegevens, samen met jou de zwangerschapsduur berekenen. Dit gebeurt aan de hand van de eerste dag laatste menstruatie en het verloop van je laatste 3 menstruatiecycli. Vervolgens plannen we dan een echo rond je 10e zwangerschapsweek. In bepaalde gevallen is het in overleg ook mogelijk om een echo ‘intacte zwangerschap’ te plannen bij 7 weken.
Tijdens deze afspraak wordt bekeken of het embryo zich in de baarmoeder heeft genesteld en de lengte van het embryo wordt opgemeten. Tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap groeien alle embryo’s gelijk en kan dus exact worden bepaald hoeveel weken en dagen je zwanger bent. Bovendien wordt bekeken of er sprake is van een eenling of meerling zwangerschap.

Echo-Harderwijk-1-800px

Soms kan de zwangerschapsduur na 1 echo nog niet precies worden bepaald, dan wordt een nieuwe afspraak gemaakt voor enkele weken later. Let op: de echo wordt inwendig gemaakt voor de beste beeldvorming!

Houd er bovendien een klein beetje rekening mee dat je bij deze echo soms ook slecht nieuws kan krijgen. Het is namelijk ook mogelijk dat er geen vruchtje zichtbaar is of wel een vruchtje maar geen hartactie. Voor meer informatie hierover kan je kijken op de pagina zwangerschap.

Later in de zwangerschap kunnen we je ook doorverwijzen voor een echo. Bijvoorbeeld als je de combinatietest of 20-weken echo wilt laten uitvoeren. Meer informatie hierover lees je hier. Een andere reden voor een echo is bijv. als we tijdens een controle merken dat je kindje wat weinig gegroeid is of juist heel snel groeit.

Soms valt het ons ook op dat er veel of weinig vruchtwater is, ook dit is een reden voor een echo. En natuurlijk als we niet goed voelen hoe je kindje ligt bij 34-36 weken zwangerschap. Echo’s geven ons in zo een geval dan net even wat meer informatie om een juist beleid te kunnen voeren.

Dit beleid kan inhouden dat we overleggen met of doorsturen naar de gynaecoloog. Dit doen we als de groei van de foetus, hoeveelheid vruchtwater of ligging afwijkt van de normale marges.

Heb je zelf twijfels over de groei van je buik (bijvoorbeeld doordat je opmerkingen krijgt uit je omgeving) of over de ligging van je kind of was je vorige kindje erg klein of groot, laat dit ons dan weten, dan overleggen we met je hoe we daar het beste mee om kunnen gaan.