Wat kun je verwachten?
En dan is het zover: Jullie kindje is geboren! Eindelijk kunnen jullie het kindje aanraken, in de ogen kijken, horen etc. Nieuwe gevoelens gieren door het lichaam. Er breekt een kraamtijdtijd aan waarin veel gebeurt. Je bent zojuist (opnieuw) ouder geworden!
Wat kun je verwachten van jezelf?
Hoe je gaat reageren op de geboorte van je kindje kun je van tevoren niet helemaal inschatten. Je lichaam zit nog vol hormonen waardoor je emotioneler kan reageren dan gebruikelijk. Dit is heel normaal, ook omdat een kindje krijgen een enorme verandering in je leven is. Jullie zullen moeten wennen aan jullie kindje en andersom ook. Maar het wordt vooral veel genieten en bewonderen!
De eerste dagen kun je last hebben van naweeën. Het kan soms helpen om hiervoor wat paracetamol in te nemen. Ook Arnica (homeopatisch middel) zou kunnen helpen bij naweeën. De eerste dagen kun je behoorlijk wat bloed verliezen. Hierbij kun je ook stolsels verliezen, soms zelfs zo groot als je vuist. Dit is allemaal normaal, het komt door de wond in je baarmoeder op de plaats waar de placenta heeft gezeten. Als je zoveel gaat vloeien dat het lijkt alsof de kraan openstaat, of als er meer dan 2 kraamverbanden in een uur doorweekt zijn is het teveel en moet je contact met ons opnemen via het spoednummer 0610521460.
Je kunt de eerste dagen last hebben van je bekkenbodem. Vooral als je een scheurtje of knip hebt gekregen bij de bevalling. Het kan helpen om de wond te koelen met ijscompressen. Deze kun je maken door (doorgeknipte) maandverbandjes nat te maken en daarna in te vriezen. Tegen het zwellen kun je Arnica D6 innemen, dit is verkrijgbaar bij de apotheek. Na een paar dagen kunnen de hechtingen een trekkerig gevoel geven. Na 6 of 7 dagen kunnen wij de hechtingen verwijderen.
Het is heel belangrijk om voldoende rust te nemen! Hierdoor verloopt je herstel veel sneller en voel je je vaak ook veel beter. Het is slim om op de geboortekaartjes rusttijden te laten noteren, zodat ook voor eventueel bezoek duidelijk is dat ze op bepaalde tijden niet moeten langskomen of bellen.
Wat kun je verwachten van de verloskundige?
Wij komen de eerste week regelmatig langs om te kijken of alles goed gaat met jou en je baby. Hierbij vragen we ook aan de kraamverzorgster of zij bijzonderheden of problemen heeft gesignaleerd, zij is immers gedurende langere tijd per dag in je gezin aanwezig. Tijdens de kraambedcontroles geven we ook voorlichting en adviezen en kun je al je vragen kwijt.
We komen om de dag langs tot en met de 7e of 8e dag. Indien het nodig is komen we vaker of hebben we telefonisch contact. We proberen altijd om zoveel mogelijk ’s morgens te komen. Degene die de kraamvisites doet heeft ook dienst voor bevallingen, het is dus mogelijk dat zij ’s ochtends druk bezig is met een bevalling. In dat geval zal zij ’s middags na 15.00 uur langskomen.
Bij dringende problemen kun je bellen met het spoednummer 06-10521460
Borstvoeding of Kunstvoeding
Borstvoeding of kunstvoeding wat ga je je kindje geven? Deze keuze is niet altijd makkelijk. Zeker in het begin van de zwangerschap staat het onderwerp nog wat ver van je af. Door je in de zwangerschap te verdiepen in borstvoeding en kunstvoeding, kun je een juiste keuze maken. Mocht je vragen of bedenkingen hebben, dan kan je dit altijd met ons bespreken.
Graag willen we je wijzen op de voordelen van het geven van borstvoeding voor zowel moeder als kind. Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding. Het is qua samenstelling precies aangepast aan de behoefte van je kind. Het beschermt tegen maag- en darmaandoeningen, allergieën, eczeem en suikerziekte. Het is altijd op temperatuur, vers en gratis.
Ook voor de moeder heeft het geven van borstvoeding voordelen: de baarmoeder krimpt sneller naar de normale grootte, je bent sneller op je oude gewicht en je hebt op langere termijn minder kans op botontkalking en borstkanker.
Borstvoeding geven gaat niet altijd vanzelf. Soms is het even oefenen of kost het wat inspanningen. Je wordt hierbij tijdens de eerste week uitgebreid begeleid door de kraamverzorgster en door De 9 Maanden.
Maar wij raden je aan om je ook al tijdens de zwangerschap goed voor te bereiden op het gaan geven van borstvoeding. Dit voorkomt onzekerheid en gehannes ‘s nachts en na het vertrek van de kraamverzorgster. De kans dat de borstvoeding slaagt (lees: langere tijd prettig is voor moeder en kind) is dan groter. Je voorbereiden kan door een cursus en door informatie te verzamelen op bijvoorbeeld www.borstvoeding.com
Als de borstvoeding tijdens de kraamweek toch moeizaam blijft verlopen dan kan je hulp vragen bij een lactatiekundige. Veel kraamzorgbureau’s hebben een lactatiekundige in dienst. Ook in het MoederKindCentrum van het ziekenhuis is een lactatiekundige werkzaam. En dan zijn er ook altijd nog zelfstandig werkend lactatiekundigen waar wij je naar kunnen verwijzen. Deze consulten zijn niet altijd gratis, dus bekijk of dit eventueel onder je aanvullende verzekering valt. Aan de andere kant, als de borstvoeding hierdoor wel lukt dan bespaar je op kunstvoeding.
Wel willen we benadrukken dat de keuze borst- of kunstvoeding helemaal aan jezelf is. Belangrijk is dat je achter je keuze staat en daar volledig voor gaat. Laat je niet beïnvloeden door buitenaf, maar laat het volledig je eigen keuze zijn. Mocht je ervoor kiezen om kunstvoeding te gaan geven, zorg er dan voor dat er voor de bevalling kunstvoeding en flessen in huis zijn. In principe kun je gewoon starten met normale/standaard kunstvoeding voor pasgeborenen. Als jullie zelf of familieleden bekend zijn met allergieën of eczeem en je gaat geen borstvoeding geven, dan adviseren wij om te starten met hypo-allergene kunstvoeding.
Kraamzorg
Voor de eerste week na de bevalling moet er kraamzorg aangevraagd worden. Een kraamverzorgende heeft de volgende taken:
• de verloskundige assisteren bij een thuisbevalling
• verzorging van kraamvrouw en baby en observeren van hun gezondheidstoestand
• geven van voorlichting en adviezen over babyverzorging
• adviseren en assisteren bij het voeden van de baby
• schriftelijk vastleggen van de gezondheidstoestand van kraamvrouw en baby
De kraamverzorgende heeft een belangrijke signalerende functie als het gaat om de gezondheid van moeder en baby. Zij is meerdere uren per dag bij jullie in huis en krijgt op die manier een goed beeld over de gezondheidstoestand van moeder en kind. Als de lichamelijke controles die zij doet afwijkend zijn dan licht de kraamverzorgster ons in.
En de kraamverzorgster rapporteert naar en overlegt met de verloskundige over het te voeren voedingsbeleid voor de baby. De verloskundige is namelijk medisch eindverantwoordelijk voor moeder en kind tot 6 weken na de bevalling.
Het doel van kraamzorg is dat de kraamvrouw na de kraamperiode in staat is haar baby zelfstandig te verzorgen en haar normale dagelijkse werkzaamheden weer op te pakken.
Daarnaast is het afhankelijk van het gekozen zorgpakket of de kraamverzorgende ook (een deel van) de huishoudelijke taken op zich neemt.
Als verloskundigen vinden wij het belangrijk dat je kraamtijd een feestje wordt. Daarvoor is het van essentieel belang dat het klikt tussen de kraamverzorgster en je gezin. Het kan natuurlijk gebeuren dat dit niet het geval is. Meldt dit dan zo snel mogelijk dan kunnen we in overleg met het kraamzorgbureau een andere kraamverzorgster in te zetten.Wij vinden de samenwerking met kraamverzorgsters zeer waardevol. We hebben in ieder geval 1 keer per jaar overleg om op de hoogte te blijven van elkaars werkwijze.
Het is aan te raden kraamzorg aan te vragen voordat je 10 weken zwanger bent.
Hieronder staan de verschillende kraambureaus die Harderwijk en omgeving als werkgebied hebben.
Kraamzorggroep Harderwijk-Ermelo www.kraamzorggroep.com
Kraamzorg Zeewolde www.kraamzorgzeewolde.nl
Kraamzorg JoNa www.kraamzorgjona.nl
ZinNovia www.zinkraamzorg.nl
De Kraamvogel www.dekraamvogel.nl/kraamzorg-gelderland
Birth-Care www.birth-care.com
RST www.rstzorg.nl/Kraamzorg
Babycare www.babycarekraamzorg.nl
Allerzorg www.allerzorg.nl
Geboorteaangifte/Erkenning
De aangifte van de geboorte moet worden gedaan in de gemeente waar het kind is geboren. Dit moet binnen 3 werkdagen na de bevalling gebeuren. Zaterdagen, zondagen en algemeen erkende feestdagen tellen niet mee voor de aangiftetermijn. Vaak doet de vader aangifte van de geboorte van het kind, wanneer iemand anders aangifte doet moet diegene aanwezig zijn geweest bij de bevalling, of in het huis wonen, waar het kindje geboren is. Degene die de baby gaat aangeven, moet zijn/haar identiteitspapieren meenemen, de identiteitskaart van moeder, eventueel het trouwboekje of het bewijs van “het erkennen van de ongeboren vrucht”.
Tevens moet het bevallingsverslag meegenomen worden. Als je thuis bent bevallen, krijg je die van ons, ben je in het ziekenhuis bevallen, krijg je dit van het ziekenhuis. Je kunt aangifte doen in de Stadswinkel aan de Havendam 56 in Harderwijk. Je kunt hier tijdens de openingstijden van de Stadswinkel terecht. Je kunt ook aangifte doen in het ziekenhuis Sint Jansdal, van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 10.00 uur.
Info van de gemeente over de geboorteaangifte in Harderwijk vind je HIER.
Openingstijden Stadswinkel:
maandag van 09.00 uur tot 12.30 uur
dinsdag van 09.00 uur tot 12.30 uur
woensdag van 09.00 uur tot 12.30 uur
donderdag van 09.00 uur tot 20.00 uur
vrijdag van 09.00 uur tot 12.30 uur
Hielprik en gehoortest
In de eerste week na de geboorte van jullie kind zal de wijkverpleegkundige bij jullie thuis langskomen voor de hielprik. Uit de hiel van de baby wordt dan wat bloed afgenomen. Dit wordt onderzocht op 17 zeldzame, maar ernstige ziekten.
Het betreffen ziekten van de stofwisseling, de bijnier, de schildklier en het bloed. Deze ziekten zijn vaak erfelijk en kunnen ernstige gevolgen hebben, tenzij ze op tijd ontdekt worden met de hielprik. Er kan dan kan tijdig een behandeling worden gestart met medicatie of een dieet, zodat schade in de ontwikkeling van jullie kind wordt voorkomen. Het is niet verplicht om de hielprik de laten doen, maar wel wenselijk in verband met de gezondheidswinst die met het onderzoek bereikt wordt. De bloedziekte waarop getest wordt is sikkelcelziekte. Dit is erfelijke bloedarmoede. Behalve dat het bloed op de ziekte onderzocht wordt, kan er ook gekeken worden naar dragerschap.
Dragers zijn zelf niet ziek, maar kunnen de ziekte wel doorgeven als ze zelf kinderen krijgen. Als jullie
kind drager is, dan ontvangen jullie hier ook bericht over, tenzij jullie dit niet willen weten. Geef dit dan aan bij de wijkverpleegkundige.
Als de uitslag afwijkend is, dan horen jullie dit binnen 3 weken. Er zal dan verder onderzoek worden ingezet en dan kan alsnog blijken dat jullie kind niet ziek is (foutpositieve uitslag de eerste keer). Verder geldt: geen bericht is goed bericht. Voor meer informatie kijk op www.rivm.nl/hielprik
Gehoortest
Tegelijk met de hielprik wordt door de wijkverpleegkundige de gehoortest uitgevoerd. Het onderzoek is niet pijnlijk, jullie kind krijgt alleen even een klein dopje in de oren. Er is dan direct duidelijk of jullie kindje kan horen.
Bij een twijfelachtige uitslag zal de test een paar weken later over gedaan worden. Dit komt meestal doordat er wat water of viezigheid in de oortjes zit, wees dus niet direct ongerust. Voor meer informatie kijk op: www.rivm.nl/gehoorscreening
Nacontrole
Tot zes weken na de bevalling ben je in principe nog onder behandeling bij onze verloskundigenpraktijk. Je kunt in die weken dus altijd telefonisch contact opnemen als je een vraag hebt of advies wilt. Ongeveer zes weken na de bevalling kan op jouw verzoek een nacontrole plaats vinden in de praktijk.
Het is prettig als je tussen de 2-4 weken na de bevalling ons belt om een afspraak voor de nacontrole te maken. De nacontrole is bedoeld voor de kraamvrouw zelf, maar natuurlijk vinden we het altijd erg leuk als jullie baby mee komt. Baby’s veranderen altijd zo snel, het is erg leuk om te zien hoe ze in die paar weken gegroeid en veranderd zijn.
Tijdens de nacontrole kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen:
• Het ouderschap
• Je lichamelijke herstel
• Verloop borst- of flesvoeding
• Herstel van hechtingen
• Anticonceptie
• Controle buikspieren
• Indien je het prettig vindt, kunnen we je ijzergehalte of bloeddruk meten
• Terugblik op de zwangerschap, bevalling en kraamtijd
Indien je een keuze hebt gemaakt voor anticonceptie dan kunnen we een recept uitschrijven. Als je een spiraal wil dan kunnen we deze ook plaatsen een paar weken later.
Het kan ook zijn dat je een nacontrole afspraak in het ziekenhuis hebt, dit is meestal het geval, als je bij de gynaecoloog bevallen bent. Mocht je het prettig vinden, dan mag je natuurlijk ook nog een afspraak maken voor een nacontrole of spiraal plaatsen bij ons. Een nacontrole is vrijblijvend, mocht je er helemaal geen behoefte aan hebben is het ook prima.
Kraamtijd
De kraamtijd is de periode tot 6 weken na de geboorte van de baby. In deze periode zul je ons nog een aantal keren treffen. De eerste week komen we op een aantal keer op huisbezoek. En tijdens de nacontrole 6 weken later sluiten we jullie kraamtijd af. Voor ons is de cirkel dan ook weer rond en wie weet treffen we jullie weer op een ander moment in het leven.
Klik op een onderwerp en lees alles over de kraamtijd