ZWANGERSCHAP
Zwangerschapsverloop
Zwangerschap
Er is nieuw leven op komst. Zeker bij een eerste kindje roept dit vaak veel vragen op. Maar bij elke volgende zwangerschap zijn ook weer ‘eerste keren’. Voor medische controles, psychosociale begeleiding en al je vragen ben je bij ons als verloskundigen aan het juiste adres. Wij lopen deze 9 maanden met jullie mee en streven ernaar dat je met een goed gevoel op je zwangerschap kunt terugkijken.
Klik op een onderwerp en lees alles over de verschillende situaties gedurende de zwangerschap
Controle
De eerste zwangerschapscontrole bij ons op de praktijk zal ongeveer een week voor de termijnecho plaatsvinden. We plannen deze afspraak al tijdens je telefonische aanmelding. Voor dit eerste consult trekken wij 40 min uit. Het is namelijk belangrijk dat je hierna een goede indruk hebt van wat je van ons kan verwachten en natuurlijk dat je al je vragen gesteld hebt als je weer naar huis gaat.
Bovendien hebben wij ook veel vragen en informatie voor jou en daar nemen we graag de tijd voor. De vragen die we je zullen stellen tijdens deze eerste zwangerschapscontrole gaan o.a over jouw gezondheid en die van je partner. Ook naar de gezondheid van jullie eerste- en tweedegraads familieleden wordt gevraagd. Het verloop van eventuele eerdere zwangerschappen is van belang om te bespreken.
We vragen naar je verwachtingen van het zwanger zijn en je wensen met betrekking tot de verloskundige zorg die we je geven. Houd er alsjeblieft rekening mee dat we, gezien de vroege termijn, tijdens deze eerste controle waarschijnlijk geen harttonen zullen luisteren.
Je krijgt informatiemateriaal van ons mee om je thuis verder in te lezen en een formulier voor het laboratorium voor een bloedafname.
Namelijk alle zwangere vrouwen in Nederland worden bij voorkeur in de eerste 3 maanden getest op de volgende ziekten: bloedarmoede, suikerziekte, hepatitis B, syfilis, HIV en rubella antistoffen (rode hond). Bovendien worden je bloedgroep en resusfactor bepaald. De uitslag van dit onderzoek komt bij ons terecht. Bij bijzonderheden bellen we je natuurlijk direct op. Hoor je niks dan is het in orde en bespreken we de uitslag tijdens de volgende controle.
Indien gewenst plannen we rond 11 weken zwangerschap een counseling gesprek om je informatie te geven over prenatale screening (zie verdere info hier).
De vervolg controles duren 15-20 minuten.
We controleren dan het volgende:
- Bloeddruk
- Groei van de baarmoeder en kind
- Ligging van je kind (vanaf +/- 28 weken)
- Indaling van het voorliggend deel (vanaf 34 weken)
- Bloedarmoede en/of suikerspiegel op indicatie.
Verder is er natuurlijk ruimte voor vragen. Eventuele lichamelijke klachten kan je met ons bespreken. Wij vragen deze dan uit om te bepalen of en sprake is van een gangbare, onschuldige klacht of dat er een onderliggend probleem is.
In beide gevallen geven we je advies en soms verwijzen we je door naar je huisarts of een gynaecoloog. In het begin kom je om de 4 weken op zwangerschapscontrole. Vanaf 26 weken wordt de frequentie langzaam opgevoerd. De laatste weken van de zwangerschap kom je iedere week op controle. Gedurende de zwangerschap zul je ongeveer 10-12 keer op het spreekuur komen. Het staat je vrij om 2 familieleden per keer mee te nemen, zoals je partner of een enthousiaste aanstaande oma of je beste vriendin.
Wil je elke week op de hoogte worden gehouden van wat er zich allemaal in je lichaam afspeelt? Meld je dan aan via de volgende link voor een zwangerschapsmail of vadermail die door onze praktijk is samengesteld.
Het volgende is nog belangrijk om te weten. In Nederland melden alle gezonde vrouwen die zwanger zijn zich aan bij de verloskundige. Zij maakt onderscheid tussen zwangeren met een verhoogd risico op complicaties en zwangeren zonder verhoogd risico op complicaties.
Dit geldt zowel voor de zwangerschap als voor de bevalling. Alle vrouwen zonder verhoogd risico blijven bij de verloskundige onder controle en bevallen ook onder haar supervisie. Vrouwen met een verhoogd risico worden door de verloskundige verwezen naar de gynaecoloog .
Tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd blijft de verloskundige oplettend op complicaties die zich kunnen voordoen. Om die reden kan zich op elk moment in de zwangerschap, tijdens de bevalling, of in het kraambed een situatie voordoen waarbij de verloskundige overlegt met de gynaecoloog of de zorg aan hem of haar overdraagt.
Je kunt hierbij denken aan een te hoge bloeddruk, een verminderde groei van de baby, of een bevalling die te lang duurt.
Als dit gebeurt dan kan dat een teleurstelling voor je zijn. We bouwen al die maanden een band op en op het laatst wordt je toch over gedragen aan een andere zorgverlener. We proberen om deze overdracht zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen voor jou.
Dit doen we door je uit te leggen wat je kan verwachten. We dragen je dossier schriftelijk en ook mondeling over aan de gynaecoloog, zodat er geen hiaten in informatie zijn. Bij overdracht tijdens de baring begeleiden we je tot in het ziekenhuis. Ook na de overdracht houden we contact en kunnen we je vraagbaak zijn.
Prenataal onderzoek
Wat houdt het prenataal onderzoek in? Dit onderzoek is een vorm van screening naar afwijkingen bij de foetus. Er zijn diverse mogelijkheden. Grofweg zijn deze onderzoeken op te splitsen in screening in het 1ste trimester en screening rond 20 weken zwangerschap.
Screening in het 1ste trimester is er op gericht om de kans te berekenen dat de foetus downsyndroom (trisomie 21), edwardsyndroom (trisomie 18) of patausyndroom (trisomie 13) heeft. Alle 3 de syndromen gaan gepaard met een verstandelijke beperking, regelmatig in combinatie met ernstige lichamelijke afwijkingen. Deze screening vindt plaats middels de NIPT of de combinatietest.
Screening rond de 2o weken zwangerschap is er met name op gericht om lichamelijke afwijkingen bij de baby op te sporen middels uitgebreid (of geavanceerd) echo onderzoek.
Hieronder lees je verdere uitleg over de screeningsmethoden en linkjes naar websites waarop nog meer informatie is te vinden.
Combinatietest
Door middel van een echo, waarbij de nekplooi van je kind wordt gemeten, en een bloedonderzoek wordt berekend hoe groot de kans is dat je kind het downsyndroom, edwardsyndroom of patausyndroom heeft. Deze zogeheten combinatietest is het meest betrouwbaar bij een zwangerschapsduur tussen de 10-13 weken.
Blijkt dat je een verhoogde kans hebt op een kindje met 1 van deze 3 syndromen (kans groter of gelijk aan 1:200), dan kan je kiezen voor vervolg onderzoek. Dit wordt aangeboden in de vorm van de NIPT (TRIDENT1 studie). Met dit onderzoek kan het risico nog specifieker worden bepaald door DNA van de placenta te verkrijgen vanuit het bloed van moeder. Als de NIPT ook een afwijkende uitslag geeft dan kan prenatale diagnostiek worden verricht in de vorm van een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.
De kosten van de combinatietest liggen rond de 169 euro en worden nog niet vergoed door de basisverzekering. Vervolg onderzoek wordt wel vergoed.
Interesse? Onze vraag aan jou en je partner is om vooraf aan je eerste controle bij ons, goed na te denken over of je van dit onderzoek gebruik wilt maken. Zo ja, bedenk dan goed waarom je het wilt en wat je zou doen met bijvoorbeeld een slechte uitslag.
Besef goed dat deze test alleen een risicoschatting geeft voor 3 afwijkingen. Het geeft geen garantie op een gezond kindje. Soms komt er tijdens de nekplooimeting een verdenking op andere afwijkingen naar voren. Je wordt dan verwezen voor prenatale diagnostiek. Voor uitgebreide informatie en een keuzehulp kan je kijken op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl. Tijdens de eerste controle bij ons zullen we terugkomen op dit onderwerp en als jullie hier meer informatie over willen dan plannen we apart een counseling gesprek in. Als je geen informatie over deze testen wil, dan kan je dat ook aangeven.
NIPT
Sinds april 2017 is het ook mogelijk om in het kader van wetenschappelijk onderzoek (TRIDENT2), direct voor de NIPT te kiezen. NIPT staat voor Niet Invasieve Prenatale Test. Het bestaat uit een bloedafname bij de moeder. In het bloed van moeder bevinden zich stukjes DNA van de placenta. Dit DNA komt in de meeste gevallen overeen met het DNA van de foetus. Als dit afwijkend is dan kan dit worden opgespoord met de NIPT. De NIPT kan vanaf 11 weken zwangerschap worden verricht. De kosten hiervoor zijn 175 euro.
Er worden met de NIPT meer foetussen met Down, Edwards en Patau syndroom opgespoord en de uitslag van de NIPT klopt ook vaker dan bij de combinatietest (minder fout positieve uitslagen).
Tevens kunnen bij de NIPT ook nevenbevindingen worden gevonden. Bijvoorbeeld andere afwijkingen aan het DNA van de foetus of placenta of heel soms DNA afwijkingen of ziektes bij de moeder. Tijdens de intake vragen we je of je hier meer informatie over wilt. Als je overweegt om een prenatale screeningstest te doen dan plannen we een apart counseling gesprek met jou en je partner om je goed te informeren. Zodat je tot een wel overwogen keuze komt.
Voor uitgebreide informatie en een keuzehulp kan je kijken op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.
Prenatale diagnostiek
Hiermee bedoelen we een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Wie kunnen hiervan gebruik maken?
– Vrouwen waarbij in de naaste familie chromosoomafwijkingen voorkomen (bijvoorbeeld een eerder kind met syndroom van Down)
– Indien uit screenings onderzoek blijkt dat er een verhoogd risico op chromosomale afwijkingen bestaat
Bij deze onderzoeken wordt weefsel van de placenta (vlokkentest) of wat vruchtwater (vruchtwaterpunctie) uit de baarmoeder gehaald. Aan deze cellen kan gezien worden of je kind Downsyndroom of een andere chromosoomafwijking heeft. Er is er een kans op miskraam na deze ingreep. Deze kans is ongeveer 1-0,5% (1:150).
De vlokkentest kan worden verricht tussen 11-13 weken zwangerschap en de vruchtwaterpunctie vanaf 14 weken zwangerschap. Beide onderzoeken worden gedaan in een academisch ziekenhuis. Mocht je vooraf al een indicatie hebben voor prenatale diagnostiek, dan verwijzen we je naar een centrum voor prenatale diagnostiek voor een counseling gesprek.
20-weken echo
De verenigingen van gynaecologen, verloskundigen en huisartsen hebben vastgesteld dat een routine echoscopisch onderzoek in de 20ste week van de zwangerschap wenselijk is. Deze echo is opgenomen in het basispakket van elke zorgverzekering. Tijdens dit echo-onderzoek wordt gelet op:
- de grootte van de foetus
- congenitale afwijkingen zoals een open rug
Als ouders kiezen voor echo-onderzoek hopen zij natuurlijk dat alles er prima uit ziet. Ouders realiseren zich soms niet, of onvoldoende, dat een echo ook onplezierige, onverwachte bevindingen kan opleveren. In een enkel geval zal de echoscopist vaststellen dat de foetus ernstige afwijkingen heeft. Je komt als ouder dan voor moeilijke keuzes te staan.
Er kan ook een behandelbare afwijking worden gevonden en doordat dit dan al vooraf bekend is, kan er rekening gehouden worden met het beleid voor de bevalling en na de geboorte. Het maken van een uitgebreide echo is voor zover bekend niet schadelijk voor de gezondheid van je baby.
Wel is het belangrijk dat je je bewust bent van het volgende:
- je krijgt ook na de echo nooit zekerheid op een gaaf en gezond kind
- een ongunstige uitslag heeft gevolgen voor de beleving van de zwangerschap;
- bij ernstige afwijkingen kom je voor de keuze te staan om de zwangerschap wel of niet uit te dragen
- niet altijd kan een uitspraak worden gedaan over de ernst van een afwijking; dit kan uiteindelijk mee of tegenvallen.
Als je van deze echo gebruik wil maken, bedenk dan goed dat het geen pretecho is. Als het je alleen om geslachtsbepaling gaat of plaatjes voor in het fotoboek, dan kan je beter voor een pretecho kiezen. Een pretecho wordt niet vergoed.
Mocht je gebruik willen maken van de 20-weken echo of de combinatietest willen, dan verwijzen wij je door naar 1 van de screeningscentra in onze regio.
Adviezen
Voordat we je de belangrijkste adviezen geven, hebben we eerst een verzoek aan je. Sta er even bij stil om mee te doen aan “Moeders voor moeders”. Deze organisatie zamelt urine in van zwangere vrouwen tijdens de eerste 4 maanden van hun zwangerschap. In deze urine zit namelijk het zwangerschapshormoon hCG. Dit hormoon kan gebruikt worden om medicatie te maken voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen, zodat hun grote wens ook in vervulling kan gaan. Je kan van de 6e tot en met de 16e week van je zwangerschap urine doneren. De uiterste week dat je hiermee kunt starten is de 11e week. Wacht dus alsjeblieft niet te lang met je aanmelden. Alvast ook namens ons bedankt voor je donatie.
Voeding
Als je zwanger bent hoef je niet te eten voor twee. Het is echter wel belangrijk dat je gevarieerd eet en vooral zeer regelmatig. Je bent misschien gewend om drie maaltijden per dag te eten. In de zwangerschap zijn de pauzes tussen de maaltijden op deze manier vaak te lang. Hierdoor kan je misselijk worden of erg moe en duizelig. Probeer dan ook om in plaats van 3 grote maaltijden, 6 keer per dag een kleinere portie te eten. Zorg ook dat je altijd iets te eten bij je hebt voor onderweg.
Zoals je misschien wel weet moet je met sommige voedingsmiddelen voorzichtig zijn tijdens de zwangerschap. Er zijn ook heel veel fabels hierover te vinden op het internet, maar de juiste adviezen (ook tegen misselijkheid, brandend maagzuur en stoelgangproblemen) kun je vinden op de website van het voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl/nl/ik-ben-zwanger.aspx
Nogmaals: denk eraan dat je foliumzuur gebruikt voorafgaand aan de zwangerschap tot en met de 10e week van de zwangerschap.
Roken, alcohol en drugsgebruik
Roken vernauwt de bloedvaten. Hierdoor krijgt de baby minder voeding dan hij nodig heeft. Hij kan daardoor achterblijven in groei. Daarnaast is het zo dat de kwaliteit van de vaten in de placenta minder goed is, waardoor er een grotere kans bestaat op problemen met de placenta.
Ook heeft een kind waarvan de moeder in de zwangerschap (mee)rookt een grotere kans om plotseling in de baarmoeder te overlijden en een grotere kans om te overlijden aan wiegendood. Daarnaast is pas ontdekt dat roken bepaalde skeletafwijkingen en afwijkingen aan de urinewegen bij het kind kan veroorzaken.
Zoals gezegd is het goed om al voor je zwangerschap te stoppen met roken. Misschien is dit nog niet gelukt of heb je daar toen nog niet bij stil gestaan. Tijdens de eerste zwangerschapscontrole vragen we naar je rookgedrag en naar eventueel bereidheid om te stoppen met roken. Wij kunnen je hierbij namelijk helpen.
Dit doen we met behulp van de V-MIS: Verloskundige-Minimale Interventie Strategie
Alcohol komt via de placenta bij de baby. Uit onderzoek blijkt dat dit nadelige effecten heeft op de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Precieze toegestane hoeveelheden zijn niet te geven, daarom wordt aangeraden om helemaal geen alcohol te nuttigen tijdens de zwangerschap. Tijdens de eerste zwangerschapscontrole vragen we naar alcoholgebruik voor en tijdens de zwangerschap.
Drugs zijn schadelijk voor je ongeboren kind. Van marihuana gebruik tijdens de zwangerschap is bijvoorbeeld bekend dat het nadelige invloed heeft op de groei van de hoofdomtrek. Ook hebben baby’s die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan marihuana vaak een lager geboorte gewicht.
Van harddrugs gebruik tijdens de zwangerschap weten we dat het tot aangeboren afwijkingen kan leiden.
Tijdens de eerste zwangerschapscontrole vragen we naar druggebruik voor en tijdens de zwangerschap. De reden hiervoor is om in te kunnen schatten of het nodig is om de groei van de baby extra in de gaten te houden. Bovendien kunnen we zorgen voor de juiste begeleiding als je het moeilijk vindt om met drugs te stoppen. Zwangeren die tijdens de zwangerschap drugs blijven gebruiken, worden tijdens hun zwangerschap begeleid door een gynaecoloog in verband met het verhoogde risico op complicaties.
Medicijnen
Gebruik in principe geen medicijnen zonder overleg. Wanneer het gebruik van medicijnen toch nodig is bijvoorbeeld door een chronische aandoening meldt dit dan aan je verloskundige. We kunnen dan overleggen met je behandelend arts over het middel en de dosering om het voor jou en de baby zo veilig mogelijk te houden.
Ook over vitaminepreparaten en homeopathische geneesmiddelen die niet speciaal voor zwangeren zijn graag even overleggen met ons. Gewone vitaminepreparaten bevatten teveel vitamine A, als je vitaminen wilt gebruiken, neem dan altijd een preparaat speciaal geschikt voor de zwangerschap.
Voor overige adviezen met betrekking tot leefstijl, sporten enz krijg je van ons tijdens het eerste consult een folder mee en met je vragen kan je natuurlijk bij ons terecht.
Kraamzorg
Voor de week na je bevalling adviseren we om kraamzorg te regelen. Het is handig om dit rond de 10e week van de zwangerschap geregeld te hebben. Zo kun je meestal nog terecht bij het kraamzorgbureau waar je voorkeur naar uit gaat. Heb je geen voorkeur dan kan je de kraamzorg ook door je verzekering laten regelen. Je krijgt dan vanzelf bericht waar je bent aangemeld.
Het kraamzorgbureau zal meestal rond de 7e maand contact met je opnemen om het aantal uren waarvoor je in aanmerking komt te indiceren en je eigen wensen te bespreken. In het basispakket van de verzekering zitten 49 uur kraamzorg. Daar zit echter wel een eigen bijdrage bij per uur, tenzij je aanvullend verzekerd bent.
Hier vind je meer informatie over wat je kan verwachten van kraamzorg en waar je dit kunt regelen.
Vergeet ook niet om je kraampakket aan te vragen bij je verzekering.
Zwangerschapscursus
Het kan prettig zijn om je voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap door een cursus te volgen in de zwangerschap. Op dit gebied zijn vele mogelijkheden, dus er zit vast wel een cursus bij die bij jouw wensen aansluit.
Vraag je bij je oriëntatie op het cursusaanbod het volgende af:
Wat wil ik leren?
Volg ik de cursus alleen of (gedeeltelijk) samen met mijn partner?
Hoeveel tijd en geld heb ik ervoor over?
Klik hier voor het cursusaanbod in onze regio.
Erkennen
Het kind van een ongehuwde moeder kan door een man of vrouw als zijn/haar kind worden erkend als beiden dat willen. Door deze erkenning ontstaat een juridische band tussen de erkenner en het kind met als gevolg dat de erkenner dezelfde rechten en plichten kan hebben als de moeder. Het kind kan zowel voor als na de geboorte worden erkend. Voor de geboorte is handiger, omdat je anders als moeder binnen 3 dagen na de bevalling, bij het aangeven van je kind aanwezig moet zijn.
Voor de geboorte: de moeder gaat met de erkenner naar de burgerlijke stand. Er wordt een zogenaamde Acte van Erkenning opgemaakt die wordt ondertekend door de moeder, de erkenner en de ambtenaar. Het is handig om een kopie van de acte mee te nemen bij het aangeven van je kind. Daarnaast is het ook verstandig om de voogdij te regelen. Dit moet gebeuren bij de rechtbank nadat je kind is aangegeven bij de burgerlijke stand.
Verzekering
De kosten voor medische zorg tijdens zwangerschap en geboorte worden vergoed door de basis verzekering en vallen niet onder het eigen risico. Van de verloskundige en/of gynaecoloog vind je achteraf dus geen rekening op de deurmat.
Wel onder het eigen risico vallen sommige bloed en urine onderzoeken die we tijdens de zwangerschap laten verrichten. Houd dus rekening met het feit dat tijdens het jaar van je zwangerschap, je eigen risico wel (op)gebruikt wordt.
Niet onder de basis verzekering vallen: bevalling in het ziekenhuis/geboortehuis zonder medische indicatie en kraamzorg. Hiervoor geldt deels een eigen bijdrage. Vraag je verzekeraar hoe het precies zit.
Als de baby is geboren, moet hij of zij zo snel mogelijk bij de zorgverzekeraar worden aangemeld. Je krijgt dan een (voorlopig) verzekeringsbewijs.
Slechte afloop
Als je zwangerschap anders afloopt dan je droomde, dan kan je voor zaken komen te staan waar je niet als eerste aan dacht toen je net wist dat je zwanger was. Toch is het mogelijk dat een zwangerschap minder goed afloopt. In dit licht willen we toch je aandacht vragen voor de verzekering die je hebt ten aanzien van het overlijden van een baby voor, tijdens of kort na de geboorte. Een enkele keer staan de ouders voor een onaangenaam hoge kostenpost bij het overlijden van hun kind.
Kijk vooral de kleine lettertjes van je eigen verzekering er op na en bedenk hoe het staat met je financiële reserves. Tot 24 weken mag je de vrucht achterlaten in het ziekenhuis, maar begraven of cremeren mag ook. Na de 24e week moet het kindje begraven of gecremeerd worden in de woonplaats van je keuze. De kosten hiervoor zijn gemiddeld 1.400 euro, afhankelijk van de woonplaats en je wensen. Hopelijk is je regeling overbodig.
Stoppen met roken
Het is verstandig om te stoppen met roken als je zwanger bent (of wilt worden). Dat wist je vast al. Echter roken is een verslaving en daardoor kan stoppen met roken moeilijk zijn.
Als verloskundigen kunnen we je helpen bij je wens om te stoppen met roken. We gebruiken hiervoor de V-MIS. Dit staat voor Verloskunde-Minimale Interventie Strategie.
Deze interventie gaat met name in op je motivatie om te stoppen met roken. De strategie is wetenschappelijk onderzocht en heeft z’n effectiviteit bewezen.
Hoe gaan we te werk?
Tijdens de intake vragen we of je rookt. Zo ja, hoeveel rookte je voor de zwangerschap en hoeveel rook je nu? Dezelfde vragen zijn voor je partner. Vervolgens vragen we naar jullie motivatie om te stoppen. Als die aanwezig is dan bekijken we met jullie wat eventuele struikelblokken kunnen zijn.
Denk je dat het moeilijk is om te stoppen en waar verwacht je vooral de problemen? Steun vanuit je omgeving is heel belangrijk bij het stoppen met roken.
Vervolgens krijg je van ons informatie over waarom roken een risico is voor de baby en jou. Bang voor afkickverschijnselen? Ook hierover krijg je informatie zodat je er minder tegenop hoeft te zien.
En daar komt ie: een STOPDATUM. Ben je er klaar voor om te stoppen of klaar met het roken? We prikken samen een datum waarop je stopt. En we maken een plan hoe je dit kan aanpakken.
Eventueel plannen we een extra (telefonisch) consult rondom deze datum om extra steun te bieden.
Vier weken later bij de tweede controle komen we erop terug. Is het inderdaad gelukt om te stoppen? Zo ja, super goed en nu volhouden. Rond de 30ste week en na de bevalling wordt het roken nogmaals aangehaald. Het doel hiervan is om terugval te voorkomen. Ook adviezen voor een rookvrij huis horen hierbij.
Is het toch niet gelukt om te stoppen? Dat kan, want het is soms moeilijk om een gewoonte te veranderen. Wat vond jij moeilijk? Waardoor lukte het niet? Wil je een tweede poging doen dan kan dat eventueel met meer hulp. Deze hulp is te vinden via het Trimbos Instituut.
Het trimbos instituut heeft ook de video “Rookvrij Zwanger” ontwikkeld. De video bied informatie en advies over roken en zwangerschap op een positieve manier. Wij verwijzen hier ook na tijdens het ‘stoppen met roken’ consult.
Misschien zie je het wel helemaal niet zitten om te stoppen met roken. We houden het consult dan kort. We leggen uit wat de risico’s zijn van roken tijdens de zwangerschap en we adviseren je te stoppen. Als de baby geboren is dan is het beter om jullie huis rook vrij te houden.
Als je er later wel klaar voor bent om te stoppen dan beginnen we opnieuw met de V-MIS.
Miskraam
Als de zwangerschap misloopt in de eerste 3 maanden is dat een miskraam. Van alle zwangerschappen eindigt meer dan 10% in een miskraam. In veel gevallen is er dan al iets verkeerd gegaan in het allereerste begin. De oorzaak is meestal niet bekend.
Gelukkig is de kans niet extra groot dat een volgende zwangerschap ook weer een miskraam wordt, maar het is heel begrijpelijk dat er dan wel wat extra ongerustheid kan zijn. Het is immers minder vanzelfsprekend geworden dat alles wel goed zal gaan.
Soms merk je zelf dat de zwangerschap niet goed zit, bijvoorbeeld doordat je helderrood bloed verliest eventueel in combinatie met buikpijn. Dit kunnen inderdaad tekenen zijn van een miskraam. Je mag ons dan bellen en dan bespreken we samen met jou hoe het verder gaat. Als bloedverlies en buikpijn meer gaan worden is het waarschijnlijk zo dat de miskraam doorzet.
Vaak komt de buikpijn in aanvallen met tussendoor een menstruatie-achtig gevoel. Hoe sterker de buikpijn wordt hoe sneller de miskraam te verwachten is. Bij een miskraam komt meestal wel wat weefsel mee afhankelijk van de zwangerschapsduur. Je mag het opvangen voor als we bij je thuis langskomen.
Het kan ook voorkomen dat je zelf absoluut geen van deze klachten hebt en dan er tijdens de eerste echo toch zichtbaar wordt dat de zwangerschap niet goed zit. Er is dan geen hartactie zichtbaar en het embryo is kleiner dan zou moeten.
Dit kan een flinke schok zijn en een aantal dagen de tijd om het even rustig te laten bezinken kan dan nuttig zijn. Bovendien wordt in de regel ook eerst afgewacht of de miskraam alsnog vanzelf gaat komen. Neem in ieder geval altijd contact met ons op, want ook dan bespreken we met jou wat de volgende stappen kunnen zijn.
Sommige vrouwen krijgen meer dan één miskraam. Dit is meestal toeval. Namelijk bij elke nieuwe zwangerschap is de kans op een miskraam opnieuw 10%. Echter bij meer dan 2 miskramen is het mogelijk om onderzoek te laten doen naar de oorzaak van de herhaalde miskramen. Nogmaals, meestal wordt geen oorzaak gevonden. Bij vragen kun je ons altijd bellen.